Cum perioada cadourilor se apropie, jocul de puzzle poate deveni un cadou inspirat atat pentru copii, cat si pentru adulti. Istoria puzzle-ului dateaza de o buna perioada de timp, de aproximativ 300 de ani, totul pornind de la ideea unei picturi sau a unui desen realizat pe o placuta de lemn, care mai apoi era decupata in mici forme, care puteau fi reasamblate. La inceput puzzle-ul s-a dorit a fi o forma inovativa de a-i invata pe cei mici geografie.
Originar din limba engleza, cuvantul denumeste orice tip de joc sau jucarie care solicita logica, ingenuozitatea, perspicacitatea, dar si perseverenta pentru a gasi rezolvarea. In limba romana, termenul a fost preluat, pentru ceea ce in engleza se numea jigsaw puzzle sau puzzle- decupaj.
Primul puzzle pentru adulti a aparut in secolul al XIX-lea si in scurt timp a devenit extrem de popular, fiind privit ca o adevarata provocare dar si o evadare din problemele cotidiene. Aceste puzzle-uri, spre deosebire de cele pentru copii, aveau un grad de dificultate mult mai mare, fiind taiate de cele mai multe ori direct pe limitele de culoare, ceea ce facea asamblarea mult mai dificila. Mai mult decat atat, acestea nu aveau o imagine pe cutie, titlul era destul de vag, si pana ce ultima piesa nu era asezata la locul ei, misterul imaginii nu era descifrat.
Primele puzzle-uri au fost cele din lemn, foarte scumpe la acea vreme, deoarece fiecare pisea trebuia taiata manual si numai persoanele din inalta societate se puteau bucura de aceasta noua forma de divertisment. Se spune ca cele mai mari vanzari ale acestui joc se inregistrau sambata dimineata, fiind cumparat pentru petrecerile din timpul weekend-ului.
De-a lungul timpului, puzzle-ul a cunoscut nenumarate transformari si imbunatatiri. Una dintre ele ii apartine faimosului producator al jocului, Parker Brothers, care a introdus piese cu figurine, asamblarea devenind astfel mult mai usoara si mult mai atractiva, oamenii fiind fascinati de pisele care aveau forme de plante, animale sau alte obiecte uzuale. O alta schimbare importanta a fost trecerea de la fabricarea pieselor din lemn in carton, ceea ce i-a adus o si mai mare popularitate, datorita pretului mult mai mic. Cartonul a permis producatorilor sa inceapa productia in masa, mai ales ca in locul picturii intervine tiparul, oferind un continut detaliat, dar si o libertate mai mare in alegerea imaginii.
Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, puzzle-urile din lemn au cunoscut un declin puternic, marcile de renume, care produceau astfel de piese din lemn, au disparut pe rand.
Astazi, iubitorii acestui joc pot alege dintr-un numar foarte mare de puzzle-uri confectionate fie din carton, fie din lemn si chiar pot asambla puzzle-uri tridimensionale, construind diverse obiecte, cladiri celebre sau corpuri geometrice, in loc de asamblarea puzzle-urilor traditionale.