Istoria ciocolatei incepe cu peste 2000 de ani in urma, in padurea tropicala a Americii Centrale, unde ploile tropicale se imbina cu temperaturile ridicate de pe tot parcursul anului si umiditatea excesiva ce creaza un climat ideal pentru cultivarea arborelui de cacao. Daca la inceput ciocolata era doar o bautura iute si amara, folosita doar in timpul unor procesiuni religioase, astazi, ea a devenit unul dintre cele mai cautate si mai iubite produse alimentare din lume.
Ciocolata si istorie…
In cultura mayasa, ciocolata era consumata doar la ocazii de catre populatie, ea fiind destinata consumului doar de catre regi. In cultura azteca, oamenii care aveau dreptul sa consume ciocolata trebuiau sa detina titlul de conducatori, preoti, comercianti foarte instariti sau militari decorati, fiind interzisa pentru restul populatiei. Pentru ambele culturi, ciocolata reprezenta elemente importante ale spiritualitatii, boabele de cacao fiind oferite de catre marii preoti ca ofranda zeilor.
In 1502, Cristofor Columb este primul explorator care va lua cunostiinta de boabele de cacao cultivate in Lumea Noua. Acestea, desi, vor fi aduse in Lumea Noua, nu vor avea nici un fel de succes, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
In 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor obisnuia sa bea nemaintalnita bautura preparata din boabe de cacao, care se numea chocolatl.
In limba incasa aceasta bautura purta numele de cacohuaquatl care insemna cadoul facut de gradinarul paradisului primilor oameni.
In perioada medievala boabele de cacao erau folosite ca monede de schimb. Astfel cu o suta de boabe de cacao se putea cumpara un sclav. Arborele de cacao poate atinge inaltimea de 8 matri in 12 ani, infloreste pe tot parcursul anului, numarul florilor atingand aproape 100.000, dar din care doar 0,2% dau fructele sau amanda din care se prepara ciocolata.
Spaniolii vor fi cei care ii vor indulci gustul, adaugand trestie de zahar, vanilie si scortisoara. Tot ei vor fi cei care vor descoperi ca bautura preparata este mult mai buna daca se serveste fierbinte. Insa, spaniolii vor tine secret miraculoasa bautura timp de un secol, pana in momentul in care calugarii spanioli fac public modul de preparare al bauturii, devenind extrem de repede apreciata de Franta si Marea Britanie.
Exportul din ce in ce mai mare de cacao va produce schimbari si diferente majore atat pe continentul european cat si pe cel american. In timp ce in Europa casele regale isi comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint special facute pentru a servi noua bautura, in America Latina se vor face colonii se sclavi pentru a munci pe plantatiile de arbori de cacao si a asigura cantitatile necesare cerute de europeni.
Ciocolata intr-o forma solida, apropiata de cea de astazi, a fost servita prima data la mijlocul anilor 1600, in momentul in care brutarii din Marea Britanie au inceput sa adauge pudra de cacao in prajiturile preparate de ei. Prima ciocolaterie din aceasta tara a fost deschisa in anul 1657, urmata apoi de multe altele.
Primul baton de ciocolata a fost produs si vandut de Joseph Fry de la compania Fry si Fiii, din Bristol, Anglia. Acesta a amestecat pudra de cacao cu zahar si unt de caco, obtinand astfel primul baton solid de ciocolata din lume. Ulterior Fry si Fiii a preluata de Cadbury, care produce si astazi ciocolata, fiind unul dintre cei mai cunoscuti producatori in lume.
In anul 1849, suedezul Daniel Peter adauga un nou ingredient ciocolatei, si anume laptele, ciocolata cu lapte fiind si astazi cel mai cautat sortiment de ciocolata.
Dezvoltarea tehnologica, dupa anii 1800, nu a adus modificari si in procesul de crestere si recoltare a boabelor de cacao, in prezent fiind folosite aceleasi proceduri ca acum 2000 de ani. Boabele de cacao sunt recoltate, fermentate, uscate, curatate si macinate, de cele mai multe ori aceste actiuni fiind realizate manual.
Prima fabrica de ciocolata din Romania a fost deschisa in anul 1930 si exporta bomboane de ciocolata dupa retetele renumitei Case Capsa din Paris.
Ciocolata si geografie…
Argentina este cunoscuta pentru centrul spa Iguazu Grand Hotel aflat in apropierea cascadei Aguazu, unde ciocolata este folosita in toate programele de infrumusetare: impachetari, bai, masti, masaje sau aromoterapie.
Barcelona intra in acest circuit cu Muzeul ciocolatei unde turistii pot vedea sculpturi de ciocolata, replici fidele ale unor constructii celebre, asa cum este Sagrada Familia sau Casa Amatler, biletul de intrare fiind reprezentat de un baton de ciocolata.
Belize ofera climatul perfect de crestere a arborilor de cacao. Cotton Tree Lodge ofera turistilor posibilitatea de a invata si de a lua parte la modul de preparare al ciocolatei printr-o vizita la fermele din apropiere.
Birmingham foarte cunoscut pentru centrul dedicat fabricantilor de ciocolata, numit Cadbury World, in care istoria ciocolatei poate fi vazuta, vizitand cele 14 zone. Tot aici exista unul dintre cele mai mari magazine de ciocolata din lume.
Brugge este orasul pitoresc care ofera zeci de magazine de unde se poate cumpara toate sortimentele posibile de ciocolata. Acesta dispune si de un muzeu, Choco Story, de renumitul Old Chocolate House sau The Chocolate Line de unde se poate cumpara un ruj facut exclusiv din ciocolata.
Elvetia este prin excelenta tara ciocolatei. In ultimele doua secole au fost fondate 14 fabrici de ciocolata. Elvetienii consuma cea mai mare cantitate de ciocolata pe cap de locuitor, fata de orice alta tara din lume. Muzeul Alprose acopera istoria ciocolatei intinsa pe mai bine de doua mii de ani si ofera mostre vizitatorilor, cu cele mai noi inventii de sortimente de ciocolata. Turistii mai pot vizita si Berna, locul in care s-a nascut celebra marca Toblerone.
Cologne din Germania, este locul unde turistii pot vizita fabrica de ciocolata si muzeul Lindt, unde orice tur se termina cu o cutie cu produse din ciocolata gratis.
Parisul este denumit capitala mondiala a ciocolatei. Aici se pot servi de la macarons cu ciocolata ale celebrului Pierre Herme pana la mastile lui Josephine Vannier. In Paris se organizeaza anual un targ ambulant de ciocolata care ajunge pana in Londra, New York, Moscova, Tokyo si Shanghai. Tot aici se fabrica articole de imbracaminte din ciocolata, in special rochii, toate comestibile.
Torino este cunoscut pentru Festivalul anual al ciocolatei, care atrage anual peste 70.000 de turisti, care consuma aproximativ 27.000 de kilograme pe parcursul festivalului. Chiar si hotelurile ofera turistilor pachete care includ vizite la ateliere micute de ciocolata situate in satele de langa Torino.