Calendarul zilei – 30 august

Viitorul apartine celor care cred in frumusetea viselor lor.

1986 – S-a inregistrat un cutremur de pamant in Vrancea, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, la o adancime de 140 km.

1963 – A fost pusa in functiune linia telefonica directa, denumita „telefonul rosu” intre Casa Alba si Kremlin.

1948 – A fost creata Directia Generala a Securitatii Poporului (Securitatea), prin Decretul nr. 221 al Prezidiului Marii Adunari Nationale.

1940 – A avut loc „Dictatul de la Viena”, prin care partea de nord a Transilvaniei (43.492 km2 si 2.687.000 de locuitori, majoritate romani) a fost smulsa Romaniei si predata Ungariei hortyste. De asemenea, i s-a cerut Romaniei sa cedeze Bulgariei partea de sud a Dobrogei (Cadrilaterul-Durostor si Caliacra). Astfel Romania a pierdut 99.738 km2 (33,8% din suprafata) si 6.821.000 de locuitori (33,3% din populatie).

Germania nazista a fost principalul beneficiar al „Dictatului de la Viena” prin faptul ca a castigat suportul militar simultan al Ungariei si Romaniei. Cele doua tari au aderat la „Pactul tripartid” (1940).

„Dictatul de la Viena” nu numai ca nu a clarificat situatia, ci a dus la o tensionare a relatiilor dintre Romania si Ungaria. Nu a reusit sa rezolve problema nationalitatilor, separand toti etnicii maghiari de toti etnicii romani. Aproximativ 1.200.000 de romani, aproximativ 50% din populatia teritoriului Transilvaniei de Nord, au ramas in portiunea primita de Ungaria, iar circa 500,000 maghiari au ramas in Transilvania Sudica.

„Dictatul de la Viena” a produs o grava criza politica in Romania. La 4 septembrie 1940, guvernul Gigurtu a fost fortat sa demisioneze, intre altele sub presiunea legionarilor. Armata ungara a intrat in teritoriul cedat al Transilvaniei la 5 septembrie 1940. Populatia maghiara a intampinat cu entuziasm trupele si a considerat separarea de Romania ca o eliberare.

1891 – A incetat din viata Emanoil Bacaloglu, fizician, chimist si matematician roman, de origine greaca, membru al Academiei Romane din 1879, participant al Revolutiei de la 1848; creditat cu primele lucrari stiintifice romanesti de matematica, fizica si chimie, contribuind la crearea terminologiei in limba romana pentru aceste domenii.

1698 – A aparut, la Iasi, Principatul Moldovei, prima scriere filosofica romaneasca: „Divanul sau galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul”, de Dimitrie Cantemir.

Calendar crestin ortodox – Sfantul Alexandru, Ioan si Pavel cel Nou, Patriarhii Constantinopolului; Cuviosul Fantin; Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei; Sfantul Ierarh Ioan de la Rasca si Secu, Episcopul Romanului

 

Written by