Fiecare din noi stie ce este Crucea Rosie. Unii au auzit de campanile de care se ocupa, altii poate au donat pentru Banca de Alimente a Crucii Rosii, poate aveti un prieten voluntar la Crucea Rosie sau poate v-ati alaturat uneia din cauzele pentru care activeaza fundatia. Dar cati dintre noi stim cum a luat fiinta Miscarea de Cruce Rosie si Semiluna Rosie?
Totul a inceput in 1892 de la cartea scrisa de Henri Dunant, un om de afaceri elvetian care a fost martorul unei sangeroase lupte dusa la Solferino, in Italia. Dupa 16 ore de lupta violenta intre armata franceza si cea austriaca, a ramas un morman de soldati raniti si mult prea putini medici care sa-i trateze. Dunant aduna oameni si timp de 3 zile ingrijeste de raniti condus de fraza ,,Suntem cu totii frati!”. Cartea in care povesteste imaginile dure pe care le-a vazut, propune si crearea unei societati de intrajutoare a ranitilor de razboi in fiecare tara si infiintarea unui acord la nivel mondial care sa protejeze ranitii si pe cei ce ii ingrijesc in timpul razboiului. Cartea ,,O amintire de la Solferino” a avut ca rezultat crearea in mai putin de un an a unei organizatii mondiale.
In 1863, ia fiinta Comitetul International pentru Ajutorarea Ranitilor, care in 1876 isi schimba titulatura in Comitetul International al Crucii Rosii. Tot in 1863 este stabilit, la aceeasi conferinta la care participau 16 state, insemnul care sa evidentieze persoanele care erau pe campul de lupta pentru ajutorarea ranitilor. Crucea rosie pe fundalul alb, cu versiunea semilunii rosii sau a rombului rosu pe fundal alb este o emblema a organizatiei bazata pe voluntariat.
Dupa Primul Razboi Mondial, in urma epidemiilor care s-au raspandit in toata lumea, se ia decizia ca Societatile de Cruce Rosie din toate tarile sa functioneze ca o liga a natiunilor avand scopul de a lupta in permanenta ,,pentru imbunatatirea sanatatii, prevenirea bolilor si alinarea suferintei. De asemenea, era destinata „sa consolideze si sa uneasca pentru activitatile de sanatate, Societatile de Cruce Rosie existente si sa promoveze crearea de noi societati”. O parte cruciala a activitatii Federatiei este de a oferi si a coordona asistenta pentru victimele dezastrelor naturale si ale epidemiilor. Din 1939, sediul sau permanent a fost la Geneva, iar titulatura oficiala a devenit Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.
Societatile Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din intreaga lume, marcheaza Ziua Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii prin semnalarea provocarilor umanitare ale urbanizarii.