La carti si la tigai inainte!

 

Noi, ca popor, ne evidentiem in contemplarea existentiala prin doua calitati: suntem buni bucatari si iubitori de lecturi.

Recunoascuti bucatari pentru ca avem nevoie de atatea tigai, incat ne achizitionam cate una la fiecare inaugurare a unui supermarket si mari cititori pentru ca in primele zece minute de la deschiderea evenimentul care a avut loc in Centrul Istoric al Bucurestiului cu ocazia Zilei Mondiale a Cartii, cele 3000 de carti au disparut.

Cu rucsac, sacose cat mai rezistente, batranii, in special, dar si tinerii au bagat in desaga cate carti au putut duce.

Ce poti face cu trei examplare  „O istorie ilustrata a omenirii”? Ziarele sunt folosite la impachetat cartofi, dar o carte cu un format A5? Nu poti citi o opera de trei ori, exceptand un  hiperfan, dar  chiar si acest caz ar trebui sa ne provoace suspiciuni . Ar fi doua variante: cartile-cadou sau prea mult spatiu gol pe raftul asa zisei biblioteci.

Atata timp cat un lucru ne este oferit  gratis, am invatat ca  un refuz ar fi dovada unei proate cresteri. Dar de ce sa fim atat de individualisti, sa ne luam trei, patru, zece carti, iar ceilalti sa se intoarca acasa infinit de dezamagiti de situatie, de sistem, de mentalitati, de tara, incat sa-si doreasca mai mult ca oricand sa-si creasca mostenitorii in afara granitelor acestei tari?

In urma unui sondaj facut pe strada Smardan, locul stabilit pentru a sarbatori „Noaptea cartilor deschise”, 15 din 20 de persoane nu stiau ce se petrece si nu aveau o explicatie pentru cartile cu care tinerii, in general, se laudau. Au aflat in cele din urma, insa tot au ramas fara una dintre cele 3000 de carti.

Imaginea domnului fericit care dadea interviu unei televiziuni,   reusind sa-si insuseasca populara carte a evenimentului  „O istorie ilustrata a omenirii”, a lasat placuta constatare ca romanii au aratat din nou ca-si doresc, isi doresc sa aiba. Si nu numai ca-si doresc, dar stiu sa se si bucure. La intrebarea: „De ce ati luat aceasta carte?”, raspunsul a fost dat cu un zambet care emana atat entuziasm si fericire: „Pentru ca este frumoasa si pentru ca e gratis!”, iar daca in alte circumstante acea carte ar  fi avut sistem respirator, cu siguranta dupa interviul cu pricina, diagnosticul ar fi fost atac cardio respirator, la cat de strans era tinuta la piept.

Daca aplecam privirea mai atent, simuland detaliul, totul se reduce la truism. Fervoarea a fost transformata in dezamagire, surprinderea a luat forma dezgustului si dezolant este a remarca un public anonim, dar totusi roman, care pune pe o balanta, precum zeita Themis, o carte si o tigaie, iar talerele sunt egale.

Ziua Mondiala a Cartii se sarbatoreste pe 23 aprilie inca din 1995. In aceeasi zi, dar in anul 1616 au murit Miguel de Cervantes si William Shakespeare.

 

Ursa foto: libersaspun.3netmedia.ro

Written by