Dintre domeniile cu cea mai mare crestere pe internet in ultima perioada se remarca cel culinar. Spatiul online este plin de retete, sfaturi si trucuri, toata lumea este experta sau dimpotriva, in cautare de sprijin intr-ale bucataritului.
Si pana acum exista, ce e drept, sfanta carte de bucate. Imi amintesc chiar de vreo doua astfel de exemplare in casa parinteasca, dar cred ca ar trebui sa fac ceva sapaturi arheologice ca sa le dau de urma. De altfel, nu cred ca mai sunt multi cei care utilizeaza asemenea surse. Nici chiar reviste de retete, de asemeni numeroase intr-o vreme. Trebuie totusi sa recunoastem ca daca ai acces la internet, este mult mai usor sa dai o cautare pe Google decat sa stai sa rasfoiesti cine stie cate pagini pana sa gasesti ceea ce cauti.
Comoditatea cred ca nu explica totusi suficient amploarea pe care fenomenul culinar a luat-o in mediul electronic. Pentru ca nu e vorba aici doar de site-uri strict dedicate gatitului. Peste tot se discuta despre mancare. Bloguri, retele sociale, peste tot se strecoara cate o reteta sau un ingredient care tin “prima pagina”. Chiar pe site-uri generaliste, ca recommand.ro, cu articole din domenii dintre cele mai diverse, cele mai vizitate sunt cele despre mancare (la ei am dat si de o reteta de tiramisu, o gasiti aici, e o nebunie).
Lipsa de timp este probabil principalul factor. Nu doar ca nu mai apucam sa deschidem vreo carte de bucate sau sa povestim cu bunica despre cum se fac cozonacii, dar de multe ori nici nu ne intereseaza sa o facem, prinsi fiind in tot felul de alte activitati. Mancam pe fuga – denumirea de fastfood nu este deloc intamplatoare – si fara prea multe discriminari un sandvis sau o portie de cartofi prajiti, orice necesita suficient de putin timp pentru a nu ne opri din ritmul nebunesc cotidian. Pana cand intr-o zi o gastrita, plictiseala, nevoia sau poate placerea de a gati ne fac sa ne dam seama ca am vrea ceva mai mult. Si atunci, pentru ca nu mai stim unde ne este cartea de bucate sau nu mai avem pe cine sa intrebam cum se facea prajitura aceea cu aroma de copilarie, pornim in rasfoirea internetului.
Concurenta intre site-urile cu specific culinar a dus la transformarea lor in adevarate afaceri. Printre cele mai bine clasate ca numar de vizitatori se numara bucataras, gustos, culinar, foodstory, reteteculinare – asta ca sa ne rezumam doar la un top 5. Dar asa cum spuneam fenomenul este deja mult mai extins, astfel ca daca ar fi sa numaram blogurile sau discutiile de pe forumuri care acopera subiecte culinare am muri fara indoiala de foame inainte de a termina.