Internetul este un loc in care foarte multe persoane se simt in siguranta, tocmai pentru ca nimeni nu stie cu adevarat cine sunt. Totusi, acest lucru nu le poate feri de diverse probleme, cele mai importante fiind intalnirea unor persoane care sa le hartuiasca. Tintele principale sunt de cele mai multe ori copiii si adolescentii. Din aceste motive, 5 februarie a fost declarata Ziua Europeana a Sigurantei pe Internet.
Ziua Sigurantei pe Internet este un eveniment de anvergura europeana, desfasurandu-se anual in luna Februarie, sub egida retelei europene "INSAFE" – European Safer Internet Network in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.
Ziua Sigurantei pe Internet are ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei on-line si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti, precum si constientizarea si educarea acestora asupra pericolelor navigarii nesupravegheate pe Internet.
Sustinuta la nivel european de catre organizatia INSAFE si de Directoratul General pentru Media si Societatea Informatica al Comisiei Europene, Ziua Sigurantei pe Internet a atins un grad global de participare, constientizare si acoperire media, aflandu-se in continua crestere. Ajunsa la editia a X-a, Safer Internet Day 2013, are loc astazi si estesarbatorita in aproximativ 65 de tari din intreaga lume. Tema acestei editii este: "Connect with respect!" ("Conecteaza-te cu respect!") si vizeaza necesitatea stabilirii unei netichete general acceptata privind navigarea pe Internet. Ca in fiecare an, evenimentul este precedat de un concurs national de proiecte adresat copiilor sub titlul "Vrem respect pe Internet". Categoriile speciale in competitie: Profesorul Anului, Scoala Anului, Voluntarul Anului si Gradinita Anului. Vor fi premiate cele mai implicate persoane si institutii in promovarea si asigurarea unei activitati online responsabile pe tot parcursul anului 2012.
In Romania, evenimentul Ziua Sigurantei pe Internet este organizat si promovat de Consortiul Sigur.info format din Organizatia Salvati Copiii Romania, ca si Coordonator national al proiectului, Positive Media si Focus – Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.
Consortiul a fost initiat in anul 2007 si are ca scop dezvoltarea proiectului Sigur.info in cadrul programului european multianual de promovare a utilizarii, in conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online, Safer Internet Plus desfasurat prin organizatia europeana InSafe, de catre Directoratul General pentru Media si Societatea Informatica al Comisiei Europene.