Targul International GAUDEAMUS – “Carte de invatatura 2012” si-a inchis portile, dar a lasat in urma cititori plini de entuziasm care si-au facut stocul de carte si rafturi de biblioteca nou noute lansate in aceste zile.
Gaudeamus 2012 a reunit cele mai reprezentative edituri romanesti, dar si prestigioase edituri straine, ambasade si centre culturale, la care se adauga participanti si invitati din Belgia, Franta, Spania, Rusia, Norvegia si Estonia, intr-un maraton de evenimente care au tinut capul de afia al fiecarei zile.
Pe langa noutatile editoriale ale anului oferite de cele circa 370 de edituri din Romania si din strainatate participante la Targ, Gaudeamus a adus la Bucuresti actualitatea pietei de carte internationale prin prezenta a 15 agenti literari si specialisti in drepturi de autor si de traducere din 7 tari europene si din SUA.
Targul s-a bucurat de o audienta impresionanta, sambata, in cele patru zile de targ, aproximativ 85.000 de persoane vizitasera targul, iar pana aseara, inainte de incheierea targului, 112.000 de vizitatori calcasera pragul la Romexpo de-a lungul celor cinci zile de targ.
Cea de-a XIX editie a Targului Gaudeamus s-a bucurat de un public select, citit si dornic sa citeasca, dar si de foarte multi curiosi. Gustul lecturii ne-a adunat pe toti la Romexpo, unde carti din toate domeniile ne-au facut mai mult sau mai putin cu ochiul.
REDUCERI
Cel mai mare succes l-au avut cartile cu preturi minuscule, iar unele edituri au fost foarte darnice in reduceri.
Editura Biblioteca Adevarul si-a redus preturile la jumatate. Daca saptamana trecuta am cumparat cele doua volume ale romanului „Demonii” cu 25 de lei, la targ mi-am completat colectia Dostoievski cu „Idiotul”, de asemenea tot in doua volume, la suma de 10 lei.
Editura Universitara isi vinde romanul „Ultimul Mohican” pe site cu 6 lei volumul, pe cand in aceste zile, aclasi roman a costat 4 lei integral (vol. 1 + vol. 2).
In ultima zi de Gaudeamus, fiecare vizitator a primit la intrare, dupa ce a platit biletul, printre numeroasele pliante si doua taloane. Unul dintre ele oferea o reducere de 10 lei daca se cumparau doua carti de la Editura All, iar celalalt venea ca un bonus la primul: la fiecare carte se oferea un produs Avon cadou.
TROFEE GAUDEAMUS
Targul de carte s-a incheiat cu o festivitate de decernare a premiilor Gaudeamus 2012.
Trofeele GAUDEAMUS pentru edituri, prin Votul Publicului au fost obtinute de locul I: Editura HUMANITAS, locul II: Editura RAO si locul III: Editura Nemira.
Cea mai ravnita carte a Targului, prin Votul Publicului a fost desemnata „Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste”, de Andrei Plesu, volum publicat recent de Editura Humanita. Cartea s-a vandut la targ cu 39 de lei.
Presa nu a fost data uitarii, astfel, trofeele presei, prin Votul Publicului au fost primite pentru presa scrisa de cotidianul Jurnalul National, pentru audio-vizual de TVR1 si radio Europa FM, iar pentru Agentii de presa: Agerpress (pe baza monitorizarii realizate de Agentia de Presa RADOR).
CELE MAI VANDUTE CARTI
Din primele estimari ale ziarului „Adevarul", cel mai bine vandute titluri ale acestei editii, organizate de Radio Romania, au fost: „De ce e Romania altfel?", de Lucian Boia, cu 2.000 de exemplare vandute si „Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste", de Andrei Plesu, cu 1.800 de exemplare vandute (ambele editate de Editura Humanitas).
La standul Editurii Nemira, din Almanahul Anticipatia se vandusera 1.620 de exemplare, pana ieri la pranz,. La aceeasi editura, mare succes au avut „Povestirile stiintifico-fantastice", cu 1.170 de exemplare vandute, alaturi de volumul „Cum sa cuceresti un barbat pe e-mail, messenger si Facebook", de Dan Radoiu, vandut in 900 de exemplare. Romanii nu trateaza cu indiferenta curentul Social-Media, dovada fiind numarul impresionant de carti achizitionat.
Editura Humanitas a avut vanzari cu 20% mai mult decat anul trecut, acestea ridicandu-se la 550.000 de lei, potrivit reprezentantilor editurii.
La Editura RAO, cel mai bine s-au vandut cartile fantasy ale lui J.R.R. Tolkien, „Hobbitul" si trilogia „Stapanul inelelor". Pe locul al treilea s-a situat romanul istoric „O lume fara sfarsit", de Ken Follett, in doua volume.
In timp ce stateam la o coada imensa pentru a plati cartile, o angajata a librariei s-a aratat foarte incantata de prezenta in numar mare a oamenilor la targ, care nu doar au privit … au si cumparat: „Lumea cumpara carti. Nu conteaza cati le citesc, important e ca le cumpara.” De aici putem trage concluzia ca pofta pentru lectura vine privind cartea pe raftul bibliotecii sau pe noptiera, asta o data cu principiul „da bine sa ai o carte la vedere”.
Prejudecata „romanii nu mai citesc” poate fi contra-argumentata cu cei peste 112.000 de vizitatori la Targul de carte si cu miile de exemplare vandute.