Scrisoare catre Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale . . .

 . .  D.S.V.S.A., Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” si toate celelalte institutii cu atributii in protejarea si dezvoltarea Apiculturii in Romania cu privire la efectele stropirii culturilor agricole cu ierbicide, insecticide si ingrasaminte foarte nocive.

(ex: Foliar – un ingrasamant lichid lipicios care se aplica in urma diluarii cu apa; toate albinele culegatoare prinse pe plante nu se mai pot intoarce in stup, raman lipite si mor. In acest fel familiile de albine sunt cel putin injumatatite. Poate muri chiar toata colonia de albine deoarece cele ramase nu pot readuce temperatura la nivelul optim, puietul raceste si moare in celule inainte de eclozare)

 

In cele ce urmaeaza, veti regasi scrisoarea trimisa catre Autoritati :

” –– Forwarded Message ––

From: Andrei Hogas <andrei.hogas@divers-grup.ro>
To: anarz@anarz.eu, politici agricole <politici.agricole@madr.ro>Cc: secretar general <secretar.general@madr.ro>, pndr@madr.ro
Sent: Mon, 08 May 2017 10:40:45 +0300 (EEST)
Subject: IN ATT Dlui MINISTRU AL MADR Sisizare cu privire la Stropirea cu Insecticide si Ierbicide a Culturilor

ACTUALIZARE 08.05.2017

In data de 07.05.2017 cea mai mare companie agricola din Moldova si, implicit, din Roman a stropit rapita din zona satelor  Ciohorani si Muncelul de sus , din nou FARA SA ANUNTE !!! Sunt mult prea mari pentru a fi deranjati si pentru a se deranja sa respecte legea, zice lumea. Si, mai cu seama, daca productia la Hectar are implicatii directe la Buzunar, cica, e lesne a intelege ca nu are nici un sens sa ne gandim la Agricultura ECO si la respectul fata de munca Apicultorilor, atat de importanta, prin polenizarea facuta de albine, pentru pentru toate tipurile de culturi agricole si pomicole.

Buna ziua,

Am fost anuntat astazi (05.05.2017) ca in satul Ciohorani, jud Iasi, se stropesc culturile de grau si rapita fara sa  fie anuntata  Primaria Comunei Ciohorani. 

La interventia si sesizarea apicultorilor din sat, au fost oprite lucrarile insa, avand in vedere ca urmeaza tratarea altor culturi in viitorul apropiat, va adresez rugamintea de a desfasura o campanie de informare a agricultorilor asupra substantelor care pot fi utilizate in tratarea culturilor, fara a afecta activitatea Apicultorilor, avand in vedere ca sumele ptr achizitia substantelor potrivite, prietenoase cu albinele, sunt mai mici decat cuantumul despagubirilor ce ar trebui platite in cazul mortalitatii familiilor de albine.

Pe raza comunelor Ciohorani, Miroslovesti si Muncel mai avem frecvent discutii cu agricultorii. Majoritatea au inteles nemultumirea noastra, a apicultorilor, si implicatiile negative asupra propriului lor buzunar (despagubiri ce trebuie platite) si a capitalului de imagine in zona.

Nu am reusit sa colaboram insa cu MARSAT.S.A. si alte cateva firme care exploateaza terenuri agricole in zona.

Cu toate acestea, sunt convins ca vom reusi sa avem o politica unitara la nivelul tuturor categoriilor de fermieri, o colaborare bazata pe respectul pentru munca celuilalt, deoarece TRADITIA albinaritului, in familia noastra, este transmisa din generatie in generatie de peste 117 ANI. Investim anual sume considerabile iar produsele noastre sunt incadrate la categoria PREMIUM. Bucuresti, Roma, Monaco si Nissa sunt doar 4 dintre orasele importante ale Europei in care MIEREA noastra este apreciata. Detalii si fotografii gasiti pe facebook pagina oficiala  PrisacaNoastra.RO

In ceea ce priveste latura juridico-administrativa a Apiculturii, UN ALT ASPECT FOARTE IMPORTANT este lipsa unor Coduri CAEN dedicate cresterii albinelor si comercializarii mierii si a altor produse apicole.

Pentru a fi si mai clar, persoanele care doresc sa isi deschida PFA /SRL :

1. ptr Cresterea Albinelor – exista doar codul caen  0149 – Cresterea altor animale, care are ca si mentiune  ,, …cresterea albinelor”  

Asadar ALBINELE sunt „ALTE ANIMALE”. Zoologic vorbind, disciplina fara importanta sau chiar inexistenta pentru unii, Albinele sunt insecte iar pentru ceea ce produc aceste INSECTE luam bani de la UE si avem PNA (Program National Apicol). Si, cu toate acestea , activitatea de comercializare NU ARE cod caen separat. Nicaieri in capitolul de comercializare a Codului CAEN NU EXISTA CUVINTELE : Miere, Apicol. Gasesti cod pentru tot felul de legume (ex:pepeni) si produse insa pentru Miere NU ! Situatia este de-a dreptul hilara si rog autoritatile sa ia masuri.

2, ptr Vanzarea Mierii si a altor Produse Apicole – NU EXISTA COD CAEN !!! ; suntem nevoiti sa cerem audienta la Judecatorul Delegat ptr a se face mentiunea „Exclusiv pentru Vanzarea Vanzarea Mierii si a altor Produse Apicole” in dreptul codului 4636 – Comert cu ridicata a zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase, la recomandarea reprezentatilor autoritatilor de control. Nu ca ar fi vina acestor autorita, dar Altceva nu avem in Legislatie ! 

Va multumesc anticipat, in numele tuturor colegilor mei de breasla, si astept cu real interes REACTIILE. In caz contrar mierea din Romania va tot mai rara si scumpa iar populatia nu isi va permite decat ceea ce se importa din afara UE, in cea mai mare parte falsuri cu nume de miere.

Lipsa Dumneavoastra de Resctie, cu siguranta, va creste numarul bolnavilor cu afectiuni pe care, consumul Celui Mai Puternic Medicament pe care il poate oferi Natura, le poate preveni si vindeca. 

Cu stima,

Apicultor

Ciprian-Andrei HOGAS

PrisacaNoastra.RO , sat Ciohorani, strada Sf. Nicolae nr.8, jud. Iasi.  „

 

La cateva ore, in cursul acestei seri, am vazut ca un alt trust de presa a publicat un articol prin care trage un semnal de alarma cu privire la situatia Apiculturii din Romania.

Cu siguranta situatii similare regasim si in alte zone din Romania si vom gasi in continuare, daca li se permite !

Cu speranta ca Romania va fi ceea ce ne dorim cu totii, va invit sa fiti solidari si sa semnalati, si pe adresa mea de email, toate abuzurile de acest fel.

Si sa nu uitam : „Inainte de toate . . . Sanatate !”

 

Daca iti pasa, Citeste si transmite si prietenilor tai :

1. Ce se va intampla cu mierea romaneasca in 2017 – http://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/culinar/ce-se-va-intampla-cu-mierea-romaneasca-in-2017-697653 

2.  EXTRAORDINAR !!!   De la Maimuta la Savant – http://www.national-magazin.ro/editorial/de-la-maimuta-la-savant–episodul-2-1938

3. Proprietatile Curative ale Mierii de Albine – http://www.national-magazin.ro/stiri/proprietatile-curative-miraculoase-ale-mierii-de-albine-1954

4. . . . De Ciohorani – http://www.national-magazin.ro/stiri/de-ciohorani-1975

5. Inspirat de Perfectiune  – Aramiu de Ciohorani – http://www.national-magazin.ro/stiri/inspirat-de-perfectiune-1976