"Verbul este, care va sa zica,
a fi, a face si a suferi
(asta-i toata gramatica
pe care am invatat-o la scoala
si cred ca-mi ajunge).
Apoi daca exista un verb
in carne si oase,
atunci eu sunt ala.
Caci eu vesnic sunt,
din cand in cand fac cate ceva
si sufar mereu"
(Charles Dickens, Martin Chuzzlewit, II)
7 februarie 1812 este data la care se naste Charles Dickens, care peste ani avea sa devina un romancier iscusit,romancier care a facut copilaria multor copii mai frumoasa , mai pura si mai inocenta. Pasiunea pentru literatura si-a aratat-o inca de la varste fragede, iar acesta este rezultatul eforturilor parintilor care i-au insuflat placerea de a citi. I-au asigurat o educatie aleasa la o scoala privata unde a avut parte de toata atentia si ajutorul maestrilor.
In urma unei situatii nefavorabile, Charles Dikens a fost nevoit sa munceasca inca de la varsta de 12 ani, asta pentru a se putea intretine si pentru a-si continua scoala. A ramas loial scrierii; nu a putut sta departe de condei si, desi a avut sansa de a adeveni avocat, a refuzat cu promptitudine acesta profesie in favoarea celei de ziarist.
Intre 1827 si 1829 publica primul roman „The Pickwick Papers”.
In viata personala s-a dovedit a fi un familist convins, in anul 1839 s-a casatorit si a avut zece copii cu sotia sa Catherine Hogarth. In acest timp a acceptat postul de editor la „Bentley’s Miscellany”, unde a lucrat trei ani si a primit numeroase distinctii, ceea ce-l bucura enorm pe scriitor, stimulandu-l si mai mult sa fie si mai bun in ceea ce face.
Calatoriile pe care le-a facut impreuna cu sotia sa in Statele Unite ale Americii, au constituit si tema romanului „Martin Chuzzlewit”, dar si a „Notelor americane”, in care ratraieste fiecare moment si pe care il ilustreaza perfect. Ca orice artist dedicat, acesta a pus cariera mai presus de viata personala, iar acest lucru a dus la o ruptura ireversibila intre el si sotia lui, Catherine. Ea isi continua viata intr-un mod linistit, in timp ce Charles Dickens, se dedica in intregime carierei sale.
Se lasa absorbit de intalnirile cu publicul cititor, iar acest lucru are drept consecinta imbolnavirea sa. Deteriorarea starii lui de sanatate era tot mai evidenta, lucru insa, nebagat in seama de scriitor. Inevitabil, sanatatea lui a avut din ce in ce mai mult de suferit, astfel ca pe data de 9 iunie 1870 se stinge din viata in urma unui atac de cord.
Cu totii am crescut cu povesti, care ne-au facut copilaria mai frumoasa, prin intermediul carora am luat lectii de viata, ne-am bucurat, sau ne-am imaginat a fi chiar noi protagonistii. Fie ca am citit opere ale unor scriitori romani, fie ca ne-am delectat cu literatura universala, acestea au reprezentat operele copilariei noastre in care ne-am idenfificat cu protagonistii, fiecare dintre noi fiind propriul lui erou.
Opere precum “Marile Sperante”, “Aventurile lui Oliver Twist”, David Copperfield”,”Martin Chuzzlewit”, “Dombey si fiul”, “Timpuri grele”, “Dugheana cu vechituri” sau “Barnaby Rudge”, ne sunt cunoscute si apreciate datorita faptului ca ofera o imagine monografica a societatii engleze, unde surprinde cu precizie diversele tipologii specifice realitatii secolului al XIX-lea, toate avand scopul de a oferi verosimilitate faptelor si pesonajelor, iar entitatea materiala a banului te susclasa sau, dimpotriva, nu reprezentai nimic.
In principal, romanele lui Charles Dickens fac referire la modul sinuos de dezvoltare al copiilor, asa cum gasim in “Oliver Twist”, “David Copperfield”, cel din urma fiind un roaman autobiographic de formarea personalitatii tinerilor, pe care il gasim si cu numele de “bildungsroman” ( “Nicholas Nickleby”), sau subiecte inspirate de realitatea istorica a epocii, precum Revolutia Franceza in “Poveste despre doua orase”. Astfel, cartea “Oliver Twist”, are ca fir principal opresiunea sociala, reprezentand primul roman scris in limba engleza care are ca protagonist un copil.
Charles Dickens a fost receptat ca fiind un autor cu simtul umorului pe care l-a transpus si in romanele sale, care a ilustrat magnific viata general umana cu personaje inspirate din imediata apropiere; poate ,de aceea opera sa nu a fost “ alterata” de trecerea ireversibila a timpului.
Operele sale au influentat generatii intregi de copii care au cresut si s-au maturizat cu romanele lui Charles Dickens. Fiecare opera literara a lui Dickens reprezinta o experienta de viata, amintiri din propria lume si insemnari zilnice ale autorului. Operele scriitorului isi pun amprenta asupra noastra, pentru ca impartasim prin romanele sale aceleasi trairi cu ale lui Dickens. Personajele sale au urmarit generatii intregi si au dat invatatura acolo unde teama era mult prea mare, sau te aflai in imposibilitatea de a stii ce sa faci. Pentru ca majoritatea romanelor sunt scrise la persoana I , denota faptul ca sunt opre inspirate din propriul univers, ceea ce le face mai credibile, mai verosimile, mai originale… care ajung imediat la sufletul cititorului; poate, de aceea, operele sale au beneficiat de o recunoastere remarcabila, atat in timpul vietii, cat si postum.
Balzac sau Dostoevschi sunt doi romancieri care au invatat de la Charles Dickens si din tehnica sa scriitoriceasca formidabila. A stiut sa bucure sufletul tuturor celor care ii citesc creatiile. Multe din romanele lui Charles Dickens, cu tema lor recurenta de reforma sociala, au aparut pentru prima data in serie in reviste, un format popular in acea perioada. Aceasta practica au conferit romanelor lui Dickens un ritm special, conferind suspans actiunii operelor.
Charles Dickens a publicat peste 12 romane, foarte multe povesti, piese de teatru si cateva opere non fantastice, care au avut parte de apreciere, pentru ca fiecare dintre noi a crescut cu diferite povesti printre care s-au numarat si povestile nemuritoare ale acestui romancier.