Produsele albinelor s-au inscris de mii de ani in randul elementelor naurale folosite initial pentru completarea hranei, apoi pentru reglarea si buna functionare a activitatii intregului organism uman.
Apiterapia este terapia traditionala care foloseste mierea, propolisul, polenul, laptisorul de matca, ceara, veninul albinelor in vederea mentinerii sanatatii corpului omenesc. Proprietatile terapeutice ale acestora au fost recunoscute inca din antichitate, avand o lunga istorie ca surse naturale benefice sanatatii.
Mierea este de departe cel mai important element al stupului. Scrierile din antichitate mentioneaza frecvent mierea de albine si utilizarea ei medicala, fiind creata o adevarata mitologie in jurul acesteia, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Este un aliment usor de digerat, cuprinzand un amestec de fructoza, glucoza si minerale, cu absorbtie intestinala foarte buna.
Nici un alt aliment sau medicament nu este mai complet, mai bine tolerat si mai usor de asimilat de organism. Mierea contine 400 de substante organice, printre care: zaharuri (fructoze, glucoza, msltoza, zaharoza), vitamine (B, C, A, D, K), minerale (potasiu, magneziu, fosfor), ceruri, enzime, ce ii confera o valoare terapeutica uriasa.
Actiunile terapeutice ale mierii in aplicatii locale sunt foarte bine cunoscute, ea avand actiune antibiotica, cicatrizanta, tonicardiaca, calmanta, regeneratoare. Mierea este un recunoscut antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor.
Este un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, inducand starea de bine in organinism.
Mierea este utilizata si in industria cosmetica. Pentru hranirea sanatoasa a tenului, medicii dermatologi recomanda printre altele si masca cu iaurt si miere, efectul fiind o fata luminoasa si radianta. Masca are efect de uniformizare a culorii tenului, dar si de inchidere a porilor.
Specialistii considera mierea ca fiind un excelent tonic pentru toate varstele.
Un alt produs apicol este propolisul, cunoscut si folosit ca remediu terapeutic, la fel ca mierea si polenul de peste 5000 de ani. Este un produs al albinelor, pe care acestea il pregatesc ca mijloc de aparare impotriva inamicilor naturali.
Recunoscut ca „antibiotic natural”, asociat cu mierea, propolisul contribuie la sustinerea efortului indelungat, ducand la cresterea randamentului si a puterii de concentrare. Mai mult, acesta este un bun stimulator al refacerii tesuturior afectate de rani, taieturi, degeraturi si foarte util in vindecarea arsurilor.
In compozitia lui exista polen, rasini, uleiuri eterice precum si microelemente ca: zinc, fier, calciu, aluminiu, siciliu, fiind indicat in afectiuni ale cavitatii bucale, ale aparatului respirator, afectiuni digestive, reumatice, dermatologice.
Propolisul este folosit si ca biostimulator, ce poate mari rezistenta fizica si inlatura oboseala. Printre cele mai importante proprietati terapeutice ale propolisului se numara si aceea de a fi un excelent stimulent si intaritor al imunitatii.
Produsele apicole pot fi utilizate separat sau asociat. Efectele sinergice ale acestora se reflecta in actiuni regeneratoare, energetice, de tonifiere pentru persoanele de toate varstele.