O miscare browniana. Asa poate fi caracterizata prestatia actoriceasca a lui Robert Downey Jr. in rolul legendei britanice Sherlock Holmes.
Un actor desavarsit are capacitatea de a impune un “suflu” personal asupra rolurilor sale. Si asta face Downey Jr., pentru care umorul unic si pasiunea rolului sunt repere statornice.
Personajul creat de scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes – a cunoscut prin interpretarea lui Downey Jr. noi limite si perspective.
Egocentric, arogant, temerar, mizantrop si mereu neincrezator fata de context, Holmes isi cultiva toate defectele intr-o relatie de reciprocitate cu esenta lui – puterea deductiei.
Actiunea filmului evoca perioada de glorie a marelui Imperiu Britanic; intr-o Londra in constructie, cu un “puls” industrial alert, cu strazi invaluite in ceata, Holmes si prietenul sau, doctorul John Watson (Jude Law), sunt provocati de amenintarea magiei negre, materializata in Lordul Blackwood (Mark Strong).
Atent la detalii, regizorul Guy Ritchie a avut grija sa pastreze veridicitatea rolului detectivului. Antrenat la extreme – cand cerebral si reptilian de “rece”, cand debusolat si alienat, Holmes arata maestrie in deductie si logica si eleganta si umor in scenele de lupta corp la corp.
Ritmul povestii este alert, iti tine ochii si creierul acolo pe toata durata celor aproape 130 de minute. Scenele de planificare mintala a etapelor de atac evoca cel mai bine viteza ratiunii detectivului.
Maestru al manipularii, capabil sa subtilizeze, cu un stil de viata sordid si dezordonat, Sherlock Holmes este exemplul a ce inseamna o minte conectata la mediul inconjurator, cu atentia imprastiata spre toate micile elemente semiotice care insufla povestea.
Filmul lasa loc unei continuari prin aparitiile enigmatice si sumbre ale profesorului Moriarty.
Coloana sonora magistral asezata, pentru care a primit o nominalizare la Oscar in 2010, antreneaza batai de ritm alerte si zambete de placere pentru combinatia de atmosfera si plasticitate oferita filmului.
Printre altele, pelicula “vorbeste” despre iluzia magiei negre – mecanism de stimulare a fricii ca forma de manipulare.
Creatia cinematografica “Sherlock Holmes” a avut premiera globala in Bahrain, in 24 decembrie 2009. Nominalizat la 18 premii, dintre care doua Oscaruri – pentru coloana sonora si arta regizorala, castigator al unui Glob de Aur in 2010 – Robert Downey Jr. pentru reusita rolului, “Sherlock Holmes” a devenit realitate gratie unui buget de circa 90 de milioane USD. De asemenea, incasarile au atins peste 62 de milioane de dolari in weekendul premierei (27 decembrie 2009) si peste 209 milioane $ pana la 25 aprilie 2010 – in SUA.