De zeci de ani auzim acelasi lucru: pielea are nevoie de apa, oxigen si fotoprotectie pentru a functiona sanatos si eficient.
Un studiu publicat in Journal of American College of Nutrition a demonstrat ca dieta are un rol mult mai important in sanatatea, frumusetea si tineretea pielii. Cu ajutorul alimentatiei se pot preveni, cel putin partial, deteriorarea si procesul de imbatrinire a pielii.
Echipa internationala de cercetatori, care a condus studiul in cauza, a analizat obiceiurile alimentare ale unui esantion de 2.000 de persoane din Australia, China, Grecia, Japonia si Suedia, trecute de 70 de ani. A fost analizat stadiul de degradare a pielii (riduri, elasticitate, diferente de culoare etc.) subiectilor participanti la studiu, iar rezultatele (clasificate in functie de diferentele de varsta, stil de viata, fumatori/nefumatori) au fost prelucrate cu o tehnologie ultrasofisticata, pentru a se stabili daca exista o legatura intre riduri si dieta.
S-a observat astfel ca subiectii a caror dieta este bazata pe vegetale, ulei de masline si legume au o piele mai tanara si mai putin ridata, in comparatie cu subiectii care au declarat ca in dieta lor predomina laptele si produsele lactate, untul, margarina si zaharurile.
In mod logic, aportul crescut de lapte integral (spre deosebire de laptele, brinza sau iaurtul degresate), carne rosie, grasimi, bauturi acidulate si prajituri a fost asociat unui nivel avansat de imbatrinire.
La polul opus, alimente precum ouale, iaurtul, legumele (mai ales fasolea si lintea), vegetalele (in special sparanghelul, telina, vinetele, usturoiul, ceapa, spanacul, vegetalele cu frunze verzi), nucile, maslinele, merele si ceaiul au fost asociate cu un nivel scazut de fotoimbatrinire, datorita continutului lor ridicat in nutrienti (vitamina C, calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc si retinol), cu efect de protectie si regenerare a tesutului cutanat.
„Adevarul e ca tot mai multe persoane sunt interesate de o alimentatie sanatoasa. Dar, adesea prinse intre cure drastice de slabire, lipsa unei hidratari corecte si o viata stresanta, pierd din vedere esentialul: o persoana fericita este o persoana care se simte bine in pielea ei”, spune Dr. Viviana Iordache, specialist in dermatologie.
Pielea, parul si unghiile sunt oglinda starii de sanatate a intregului organism. La televiziune si in reviste gasim sute, mii de reclame la fel de fel de suplimente nutritive, vitamine, minerale, aminoacizi, capsule cu uleiuri de peste sau uleiuri esentiale, cand, de fapt, secretul sanatatii pielii e atit de simplu: e nevoie de echilibru. Ani de zile pacientii cu acnee au fost sfatuiti sa renunte la grasimi, in totalitate. S-a demonstrat, insa, ca pestele gras contine substante esentiale pentru sanatatea pielii, recomandate tocmai acestor pacienti.